30 mai - 1 iunie 2019
J-S
10.00-19.00
Centrul de conferințe
Crystal Palace Ballrooms
București

Bolile de inimă la femei.
Medicul cardiolog Camelia Diaconu ne spune totul despre cauze, prevenție și tratament

Bolile de inimă la femei sunt frecvent subdiagnosticate, explicațiile fiind multiple: există percepția greșită că mai mult bărbații sunt afectați de boli cardiovasculare, iar femeile au adesea tendința de a-și ignora simptomele cardiace, fiind concentrate mai mult asupra riscului de cancer (mai ales de cancer de sân), motiv pentru care se adresează mai frecvent medicului ginecolog decât medicului internist sau cardiolog.

Unul dintre speakerii acestei ediții, Conf. Univ. Dr. Habil. Camelia Diaconu, spune că în ciuda progreselor înregistrate în tratamentul bolilor cardiovasculare, femeile rămân o categorie insuficient studiată, adesea subdiagnosticată și, în consecință, insuficient de bine tratată.

Factori de risc pentru bolile de inimă la femei

Obezitatea, mai frecventă în rândul femeilor, pe măsura înaintării în vârstă, crește riscul apariției sindromului metabolic și afecțiunilor cardiovasculare. Femeile care fumează au un risc cu 25% mai mare decât bărbații fumători de a dezvolta boala coronariană și de a face un infarct miocardic, spune dr. Camelia Diaconu.

La femei, prevenția primară a bolilor cardiovasculare trebuie să includă măsuri de schimbare a stilului de viață, cum sunt evitarea obezității și a sedentarismului, alimentația sănătoasă. În ultimii ani au fost dovediți noi factori de risc cardiovascular, printre care se numără obezitatea abdominală, depresia, nivelul scăzut de estrogeni, nivelul crescut de testosteron și sindromul ovarelor polichistice, nivelul crescut al proteinei C reactive.

Statinele, medicamente de ultimă generație pentru afecțiunile cardiovasculare

Apariția statinelor reprezintă unul dintre cele mai mare progrese înregistrate de medicina ultimelor decenii, fiind medicamente cu efecte extrem de benefice pentru prevenția și tratamentul bolilor cardiovasculare.
Sunt disponibile la ora actuală mai multe tratamente medicamentoase care au beneficii dovedite pentru prevenția cardiovasculară și care ar trebui indicate inclusiv femeilor cu factori de risc cardiovascular: statinele. Acestea sunt medicamente care scad nivelul colesterolului seric, în special al LDL-colesterolului, care este incriminat în apariția plăcilor de aterom la nivelul pereților arteriali.

Există totuși diferențe legate de sex în ceea ce privește screening-ul, diagnosticul și tratamentul dislipidemiei, femeile primind mai rar statine și în doze mai mici, chiar după un infarct miocardic.

Datele din viața reală arată faptul că femeile se află la risc mai mare pentru nonaderență la tratamentul cu statine, comparativ cu bărbații, și sunt mai predispuse la a-și întrerupe tratamentul din cauza efectelor secundare ale acestora. Femeile prezintă unele particularități ale metabolizării statinelor, din cauza ratei mai reduse de filtrare glomerulară renală, procentului mai mare de țesut adipos, metabolizării mai rapide a statinelor comparativ cu bărbații.

Tratamentul bolilor cardiovasculare la femei, individualizat în funcție de particularitățile pacientei

La femeile de vârstă fertilă, la inițierea tratamentului cu statină trebuie discutată utilizarea mijloacelor contraceptive, având în vedere posibilul efect teratogen, adică de apariție a malformațiilor fetale la femeile gravide. Femeile cu dislipidemie, aflate în tratament cu statine, trebuie informate în mod repetat de către medic despre necesitatea utilizării metodelor contraceptive pe durata tratamentului. Cele care își doresc o sarcină trebuie să oprească tratamentul cu statine cu cel puțin 4-6 săptămâni anterior opririi contracepției.

În perioada menopauzei se înregistrează creșterea colesterolului în sânge, cu creșterea paralelă a riscului de ateroscleroză și de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. De aceea, femeile aflate la menopauză trebuie atent monitorizate din punct de vedere al riscului cardiovascular. Nu trebuie ignorat nici faptul că femeile vârstnice, care asociază mai multe boli, tratate cu mai multe medicamente, sunt mai expuse riscului de interacțiuni medicamentoase și alimentare, la acestea medicamentele asociate cu statinele trebuind riguros evaluate de către medic.

În concluzie, există o serie de particularități ale riscului și bolilor cardiovasculare la femei, ca și factori suplimentari de risc. Tratamentul bolilor cardiovasculare la femei trebuie individualizat în funcție de particularitățile și dorințele pacientei, având totodată în vedere și diferențele privind metabolizarea medicamentelor comparativ cu bărbații.

Conf. Univ. Dr. Habil. Camelia Diaconu
Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, Clinica de Medicină Internă, Spitalul Clinic de Urgență București

sursa www.avantaje.ro