3-5 Iunie
2021
J-S
10.00-19.00
 
ONLINE

Presă

Interviuri

• Despre Conferința Națională de Cardiologie în Medicina Generală

Prof. Dr. Mircea CINTEZĂ - Președinte Conferință

• HTA la gravide

Prof. Dr. Dan-Dominic IONESCU

• Despre infarct

Prof. Dr. Dan-Dominic IONESCU

• Ministerul inimii

Prof. Dr. Dan-Dominic IONESCU

Interviuri realizate de Isabela Vasile/Rouge Media

„Mesajul meu este că un medic specialist poate să puna un diagnostic, dar urmărirea efectului tratamentului trebuie făcută de medicul de familie. Dacă spunem că peste 50% dintre adulți sunt bolnavi de hipertensiune arterială, și sunt câteva milioane în România, numai medicii de familie pot să îi aibă în grijă și pot să urmeze tratamentul, pentru că, în fond, tratamentul cere doar conștiinciozitate, nu neapărat investigații sofisticate. Eu sunt specialist cardiolog și principala mea preocupare (a noastră, de fapt) este să colaborăm cu medicii de familie pentru că, prin ei, ceea ce știe medicina mai nou poate să fie aplicat la întreaga populație. (...)

În fiecare an avem o conferință națională de cardiologie cu medicii de familie (Conferința Națională de Cardiologie în Medicina Generală), cu scopul de a reduce impactul prost al bolilor cardiovasculare asupra sănătății românilor”

Prof. Dr. Mircea CINTEZĂ, Președinte al Conferinței Naționale de Cardiologie în Medicina Generală

Prof. Dr. Adrian RESTIAN, Președinte Societatea Academică de Medicină a Familiei
interviu acordat TVR1 pentru Emisiunea Vreau să fiu sănătos!

Bolile cronice au ca factor de cauzalitate un stil de viață complet nesănătos. Dar dacă stilul de viață este vinovat, atunci care este rolul geneticii?

R: Domnule profesor, ce este epigenetica?
Prof. Dr. Adrian Restian: Pentru a înțelege ce este epigenetica, doresc mai întâi să fac o precizare: vorbiți despre un stil de viață sănătos. Noi toți vorbim despre un stil de viață sănătos! Noi toți acceptăm că bolile cronice cu care ne confruntăm și care afectează mai mult de jumătate din omenire au ca factor de cauzalitate acest stil de viață complet nesănătos. Întrebarea care se pune este aceasta: Dacă stilul de viață este vinovat, atunci care este rolul geneticii? Noi moștenim de la părinții noștri niște gene și, cu ocazia aceasta, moștenim și niște caractere. Suntem blonzi, bruneți înalți sau scunzi și… putem moșteni și niște boli. Atunci care este relația dintre stilul de viață și factorii genetici?
Unii geneticieni - ca Richard Dawkins  - spun că organismul nostru dansează după cum îi cântă genele, ceea ce nu este adevărat. Nici gemenii monozigoți nu fac aceleași boli, fiecare om e cu boala lui și cu genele lui. Aproape 80% dintre malformațiile cardiace au cauze multifactoriale, restul de 20% având cauze genetice (sunt determinate de anomalii cromozomiale și afecțiuni monogenice).
E până la urmă un joc între aceste două domenii largi. Genetica poate să producă anumite boli: toate cancerele au o componentă genetică și aproape toate bolile au o componentă genetică. Și mediul poate să producă anumite boli. Atunci cum se împacă aceste două afirmații? Cum ne distruge viața această colaborare? De ce uneori intervine genetica, de ce alteori factorii de mediu? Pe scurt, după ce s-a ajuns la descifrarea genomului uman, s-au redescoperit niște mecanisme care reglează genele. Dacă noi putem avea niște gene patogene de la părinții noștri, nu întotdeauna ele vor putea produce boala, deoarece ele vor putea fi inhibate sau activate de niște factori epigenetici cum ar fi metilarea etc.

R. Deținând această informație, ce putem face?
Putem face foarte multe lucruri. Epigenetica este interfața dintre genom și medic. Mediul influențează genele? Da și nu! Radiațiile solare, factorii cancerigeni produc mutații, dar pot influența indirect, activând sau inhibând anumite gene în funcție de structurile noastre profunde, de mediu, ex. Cancerul și toate bolile, cum spuneam, au o componentă epigenetică, iar echilibrul este menținut doar de factorii epigenetici. (…)

Prof. Dr. Adrian Restian, Președintele Societății Academice de Medicină de Familie, face parte din Consiliul științific al Conferinței Naționale de Cardiologie în medicina generală